Καρυάτιδα ονομάζεται το γλυπτό που έχει γυναικεία μορφή και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους, σκεπές και λοιπά. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στην Σπάρτη.
Στην αρχαία αρχιτεκτονική τέχνη, ιδίως στον Ιωνικό ρυθμό οι κίονες συχνά αντικαθίστανται με αναπαράσταση λυγερής γυναικείας μορφής.
Οι Καρυάτιδες έχουν τα χέρια ελεύθερα, ενώ το βάρος στηρίζεται απλά και ανάλαφρα στο κεφάλι.
Η κλασική μορφή της Καρυάτιδας είναι ντυμένη με απλούς μα και κολακευτικούς πέπλους και χιτώνες. Έχει ευθύγραμμη και λυγερή κορμοστασιά, και τα πόδια κλειστά ή το ένα πόδι ελαφριά εμπρός, χωρίς να βαδίζει.
Καρυάτιδες συναντάμε σε αρκετούς Ναούς της αρχαιότητας. Μερικοί από αυτούς είναι το Ερέχθειο της Ακρόπολης, ο ναός του Θησαυροφυλακίου των Σιφναίων στους Δελφούς, καθώς επίσης και τα μικρά προπύλαια της Ελευσίνας.
Τέλος, η πρόσφατη ανασκαφή στο Λόφο Καστά της Αμφίπολης αποκάλυψε, εκτός των άλλων, δύο Καρυάτιδες να στηρίζουν το δεύτερο προθάλαμο του τάφου.
Το άγαλμα της Καρυάτιδος που κρατάτε στα χέρια σας είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα από αλάβαστρο, ένα είδος ημιδιάφανου πολύτιμου μαρμάρου. Τα χρωματιστά μας είναι βαμμένα στο χέρι, ενώ όλα τα προϊόντα μας διακρίνονται από ασύγκριτη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.