Ο Μινώταυρος ήταν ένα τερατώδες πλάσμα με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου.
Κατοικούσε στο Λαβύρινθο, κτίσμα που φτιάχτηκε από το Δαίδαλο κατόπιν εντολής του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα.
Σύμφωνα με το μύθο, πριν ο Μίνωας γίνει βασιλιάς ζήτησε από το θεό Ποσειδώνα ένα σημάδι που να αποδεικνύει ότι αυτός, και όχι ο αδερφός του, έπρεπε να ανέβει στο θρόνο. Ο θεός έστειλε έναν όμορφο λευκό ταύρο και ζήτησε από το Μίνωα να θυσιάσει αυτόν τον ταύρο στον ίδιο. Ο Μίνωας όμως, μαγεμένος από την ομορφιά του ζώου, αντί για αυτόν θυσίασε έναν άλλο ταύρο, ελπίζοντας ότι ο θεός δε θα το προσέξει.
Ο Ποσειδώνας όμως κατάλαβε τι είχε γίνει, εξοργίστηκε, και έκανε την Πασιφάη, τη γυναίκα του Μίνωα, να ερωτευτεί τον ταύρο. Η γυναίκα δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το πάθος της και ζήτησε βοήθεια από το μηχανικό Δαίδαλο. Αυτός κατασκεύασε ένα κενό ομοίωμα αγελάδας, η Πασιφάη μπήκε μέσα σε αυτό και ο ταύρος ξεγελάστηκε και ζευγάρωσε μαζί της. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Μινώταυρος.
Ο Μίνωας, μετά από χρησμό που πήρε από το Μαντείο των Δελφών, ζήτησε από τον Δαίδαλο να φτιάξει ένα κτίσμα ώστε να κλειστεί μέσα ο Μινώταυρος, και αυτός κατασκεύασε το Λαβύρινθο.
Μετά τη νίκη των Κρητικών επί των Αθηναίων, ο Μίνωας όρισε σαν ποινή τους, κάθε εννέα χρόνια να στέλνονται στο Λαβύρινθο 14 νεαροί Αθηναίοι, 7 αγόρια και 7 κορίτσια για να τους κατασπαράζει ο Μινώταυρος.
Ο Θησέας, γιος του Βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, μη μπορώντας να ανεχτεί την θυσία αυτή, σκότωσε το Μινώταυρο με τη βοήθεια της κόρης του Μίνωα, Αριάδνης.
Το άγαλμα του Μινώταυρου που κρατάτε στα χέρια σας είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα από αλάβαστρο, ένα είδος ημιδιάφανου πολύτιμου μαρμάρου. Τα χρωματιστά μας είναι βαμμένα στο χέρι, ενώ όλα τα προϊόντα μας διακρίνονται από ασύγκριτη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.

6-737b