Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο ναός πήρε το όνομά του από την θεά Αθηνά, που ήταν ορκισμένη παρθένα (ο χαρακτηρισμός παρθένος, σημαίνει «αγνή και ανύπαντρη γυναίκα»).
Αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης.
Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες.
Στο εσωτερικό υπήρχε διώροφη δωρική κιονοστοιχία σχήματος «Π», από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν από διάφορα σημεία το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, ενώ στον οπισθόδομο φυλασσόταν ο θησαυρός, δηλαδή τα πολύτιμα αφιερώματα της Αθηνάς
Ο Παρθενώνας παρουσιάζει τέλεια αρμονικές αναλογίες μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια. Παρόλο που ο ναός αυτός ήταν μεγαλύτερος από τους άλλους δωρικούς ναούς της εποχής του, οι αναρίθμητες λεπτότητες του ναού σχεδιάστηκαν με μεγαλοφυή τρόπο και εκτελέστηκαν με μαθηματική ακρίβεια, ώστε να του προσδίδουν εκπληκτική ομοιογένεια μορφής, μνημειώδη μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή χάρη σε σύγκριση με τους πιο βαρείς δωρικούς προκατόχους του.

Ο ναός διατηρήθηκε άθικτος έως και τους Μακεδονικούς χρόνους.
Οι πρώτες καταστροφές έγιναν επί τυράννου Λάχαρη, ο οποίος απέσπασε το χρυσάφι και τα κοσμήματα που κοσμούσαν το ναό και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς.
Με την πάροδο των χρόνων, το κτίριο υπέστη διάφορες μετατροπές, όπως για παράδειγμα η μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία στην περίοδο των βυζαντινών χρόνων και αργότερα, επί Τουρκοκρατίας σε οθωμανικό τέμενος.
Εκτός αυτού, υπέστη και πολλές φθορές κατά τους Βενετοτουρκικούς πολέμους αλλά και κατά την περίοδο της ελληνικής Επανάστασης.
Μέχρι να παραδοθεί στην αρχαιολογία και το νέο ελληνικό κράτος, το μνημείο απογυμνώθηκε συστηματικά από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος απέκοψε με πριονισμό και αποκόλληση ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών και μαρμάρων κατά την περίοδο 1801 με 1803. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ο Έλγιν τα περισσότερα από αυτά τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται έως και σήμερα. Από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987, ο Παρθενώνας έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το άγαλμα που κρατάτε στα χέρια σας είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα από αλάβαστρο, ένα είδος ημιδιάφανου πολύτιμου μαρμάρου. Τα χρωματιστά μας είναι βαμμένα στο χέρι, ενώ όλα τα προϊόντα μας διακρίνονται από ασύγκριτη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.