Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έχουν μείνει στην ιστορία ως οι πιο γενναίοι πολεμιστές της αρχαιότητας.

Η σπαρτιατική κοινωνία ήταν αυστηρά στρατοκρατική και οι Σπαρτιάτες ξεκινούσαν την εκπαίδευση από την παιδική ηλικία. Ήδη από την ηλικία των 7, ο γόνος μιας σπαρτιατικής οικογένειας έφευγε από το σπίτι του και εντασσόταν σε ένα κοινοβιακό σύστημα διαβίωσης και εκπαίδευσης. Ως μέλος μιας “αγέλης”, σκληραγωγούνταν από πολύ μικρός, μάθαινε στις στερήσεις και βελτίωνε το σώμα του, ώστε να γίνει μια μέρα ένας γενναίος πολεμιστής. Μαθαίνοντας να χειρίζεται το δόρυ, την ασπίδα και το ξίφος, να στέκεται στη γραμμή, να κρατά τη θέση του και να αποτελεί μέρος μιας πανίσχυρης πολεμικής μηχανής, ο έφηβος Σπαρτιάτης έως τα 18 του είχε γίνει ένας πραγματικός πολεμιστής, απελευθερωμένος από κάθε φόβο. Οι Σπαρτιάτες ήταν φοβεροί πολεμιστές, αλλά τις περισσότερες φορές η φήμη τους – που προηγούνταν – κέρδιζε τη μάχη γι’ αυτούς. Οι αντίπαλοί τους συχνά διαλύονταν από το φόβο τους, πριν καν έλθουν σε επαφή οι φάλαγγες.

Το χαρακτηριστικό τους ρητό “ή ταν ή επί τας”, είναι τα λόγια με τα οποία Σπαρτιάτισσα μητέρα αποχαιρετούσε το γιο της που έφευγε για πόλεμο, δίνοντάς του την ασπίδα, που σημαίνει: ή φέρε την πίσω ή να σε φέρουν πάνω σε αυτήν. Σκληρά λόγια, ταιριαστά σε μια σκληρή κοινωνία όπως η σπαρτιατική. Άλλωστε, ο δειλός που θα εγκαταλείψει την παράταξη ρίχνοντας τη βαριά ασπίδα για να μπορέσει να τρέξει, ο “ρίψασπις” όπως τον έλεγαν, ήταν ένας παρείσακτος της σπαρτιατικής κοινωνίας που δεν είχε θέση στη Σπάρτη.

Το άγαλμα που κρατάτε στα χέρια σας είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα από αλάβαστρο, ένα είδος ημιδιάφανου πολύτιμου μαρμάρου. Τα χρωματιστά μας είναι βαμμένα στο χέρι, ενώ όλα τα προϊόντα μας διακρίνονται από ασύγκριτη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.