Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι’ αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Τα αδέρφια της ήταν: η θεά Δήμητρα, η θεά Ήρα, ο θεός Άδης, ο θεός Ποσειδώνας και ο θεός Δίας. Η ίδια ήταν ορκισμένη παρθένα.
Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου της προσφερόταν η πρώτη αλλά και η τελευταία θυσία.
Δεν είχε συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εξαιτίας της ήρεμης και ειρηνικής προσωπικότητά της. Ήταν η μόνη θεά που τα πήγαινε καλά με όλους τους θεούς, ακόμα και με τον θεό Άρη (που όλοι τον απεχθάνονταν για τον χαρακτήρα του). Όλοι οι θεοί την σέβονταν και λέγεται ότι αυτή ήταν ο συνδετικός κρίκος που τους ένωνε όλους μαζί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν πρόθυμα παρέδωσε τον θρόνο της στον Όλυμπο, για να μπει στην θέση της ο θεός Διόνυσος, έτσι ώστε να μην τσακωθούν οι θεοί μεταξύ τους. Έπειτα φρόντιζε την Ιερή Φλόγα στον Όλυμπο.
Σύμβολά της η οικιακή πυρά και ο πέπλος.
Το άγαλμα της θεάς Εστίας που κρατάτε στα χέρια σας είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα από αλάβαστρο, ένα είδος ημιδιάφανου πολύτιμου μαρμάρου. Τα χρωματιστά μας είναι βαμμένα στο χέρι, ενώ όλα τα προϊόντα μας διακρίνονται από ασύγκριτη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ιερή Φλόγα
Στην αρχαία Ελλάδα, στο κέντρο κάθε σπιτιού και σε σχήμα κυκλικό, υπήρχε η εστία. Η φωτιά που έκαιγε συνεχώς εκεί θεωρούνταν ιερή.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κοινή εστία όλης της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου ήταν η εστία των Δελφών, όπου βρισκόταν και ο Ομφαλός της Γης. Αν ποτέ έσβηνε η ιερή φλόγα, θεωρούνταν πολύ κακός οιωνός και έπρεπε να ξαναναφτεί απευθείας από τον ήλιο για να είναι αμόλυντη.
Στις μέρες μας βλέπουμε τη σημασία της Ιερής Φλόγας στο θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε τέσσερα χρόνια, πριν την Έναρξη, γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας σε μια σεμνή τελετή στην Αρχαία Ολυμπία.
Η Ολυμπιακή Φλόγα εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, ενώ η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία εισήχθησαν κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραπέμποντας στην ιερή φλόγα της θεάς Εστίας που έκαιγε άσβεστη στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, στον κοινό βωμό όλων των Ελλήνων.