Ο Ήφαιστος ήταν ο θεός της φωτιάς, των ηφαιστείων, της μεταλλουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Ήταν ακόμα ο κατασκευαστής των όπλων των θεών. Ήταν γιος του Δία και της Ήρας (ή κατά άλλους η Ήρα τον γέννησε μόνη της) αλλά, παραδόξως, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεούς που είχαν θεϊκή ομορφιά, αυτός ήταν ο πιο άσχημος ανάμεσά τους.
Όταν η Ήρα τον πρωτοαντίκρισε γεμάτη ντροπή και θυμό τον πέταξε από τον Όλυμπο. Ο θεός-βρέφος έπεσε στη θάλασσα, όπου τον περισυνέλεξαν η Θέτις (θεότητα προστασίας των παίδων και της μητρικής στοργής) και η Ευρυνόμη, (θεότητα της θάλασσας), οι οποίες τον ανέθρεψαν για εννέα χρόνια. Ο Ήφαιστος όμως έμεινε κουτσός για την υπόλοιπη ζωή του. Μόλις μεγάλωσε, ο θεός έστησε αμέσως το πρώτο του σιδηρουργείο στον βυθό του Αιγαίου, σφυρηλατώντας, εκεί, όμορφα τεχνουργήματα για τις δύο αυτές θεότητες.
Μια ημέρα, η Ήρα, ζηλεύοντας τα κοσμήματα της Θέτιδας, όταν ανακάλυψε ότι τα είχε φιλοτεχνήσει ο γιος που η ίδια είχε περιφρονήσει, πήγε, τον πήρε μαζί της και τον ξανάφερε στο όρος των θεών. Εκεί, του προσέφερε ένα σιδηρουργείο με 20 φυσερά και του έδωσε για σύζυγο την πανέμορφη Αφροδίτη.
Όμως η θεά Αφροδίτη δεν ήταν και η πιο πιστή σύζυγος. Απατούσε τον άντρα της συχνά και η πιο διάσημη σχέση της ήταν αυτή με τον θεό Άρη. Ώσπου μια μέρα ο Ήφαιστος τους παγίδευσε, και όλοι οι θεοί είδαν το πάθημά τους και τους χλεύαζαν.
Ο Ήφαιστος ήταν καλόκαρδος και πληγωνόταν όταν οι θεοί τον κορόιδευαν για την αναπηρία και την ασχήμια του.
Κυριότερα σύμβολά του, το σφυρί, το αμόνι και η λαβίδα.
Το άγαλμα του θεού Ηφαίστου που κρατάτε στα χέρια σας είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα από αλάβαστρο, ένα είδος ημιδιάφανου πολύτιμου μαρμάρου. Τα χρωματιστά μας είναι βαμμένα στο χέρι, ενώ όλα τα προϊόντα μας διακρίνονται από ασύγκριτη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.